Διευθυντής Έρευνας

Κτηνίατρος-Τακτικός Ερευνητής
Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών
Διδάκτορας του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ με ερευνητικό αντικείμενο την υγιεινή, ασφάλεια και ποιότητα των  τροφίμων, ιδιαίτερα ζωικής προέλευσης. email: samouris@vri.gr τηλ. +302310365382

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΕΤΟΣαύξουσα ταξινόμηση ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ VRI ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
2015 ΖΔΡΑΓΚΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ΕΥΡΙΔΙΚΗ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΙΑΔΟΥ ΛΟΥΚΙΑ

Prevalence, genetic diversity, and antimicrobial susceptibility profiles of Staphylococcus aureus isolated from bulk tank milk from Greek traditional ovine farms

Antonios Zdragas; Theofilos Papadopoulos; Ioannis Mitsopoulos; Georgios Samouris; Georgios Vafeas; Evridiki Boukouvala; Loukia Ekateriniadou ; Kyriaki Mazaraki ; Athanasios Alexopoulos; Vasiliki Lagka, Small Ruminant Research, 2015

2015 ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Acetaldehyde contamination of water, alcoholic, and non- alcoholic beverages stored in glass or plastic bottles

Maria D. Ioannidou, George Samouris and Dimitris S. Achilias, Toxicological & Chemistry Enviromental , in press  (2015)

2014 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΖΔΡΑΓΚΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Survival of pathogens in "Feta" PDO cheese made with raw and pasteurized milk

Samouris G., Zdragas A., Vafeas G., Litopoulou-Tzanetaki E., Belibasaki S. Ανακοινώθηκε στο Scientific Conference Book of abstracts,  2nd Edition . Timisoara 2014.

2014 ΖΔΡΑΓΚΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Molecular typing and distribution of Staphylococcus aureus isolates in Greek ovine herds

Papadopoulos  Th., Zdragas  A., Mitsopoulos I., Samouris G. et al. SfAM Summer Conference 2014, The Grand, Brighton, UK. Posters presented on Wednesday 2 July 2014.

2014 ΣΩΣΣΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

The effect of dietary grape pomace supplementation on performance with purslane and egg quality traits of laying hens

Koidou, M., Sossidou, E.N., Dotas, V., Samouris, G., Ioannidou, M., Kasapidou, E., Mitliaga, P., Dotas, D. (2014) World’s Poultry Science Journal, XVIth European Poultry Conference, Stavanger, Norway 23-27 June 2014: 508

2014 ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Effect of the environmental conditions on the possible migration of acetaldehyde from pet bottles to water or wine

M. D. Ioannidou, G. Samouris, S. Kotridou, D. S. Achilias. 5ο  Enviromental  Conference of Macedonia, Thessaloniki Greece, 14-16 March 2014 (oral)

2014 ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Aldehyde contamination of water and alcoholic beverages stored in poly(ethylene terephthalate) bottles

M. D. Ioannidou, G. Samouris, D. S. Achilias. Fourth International Symposium on Green Chemistry for Environment, Health and Development, Kos Island, Greece. September 24th-26th, 2014

2012 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Genotypic Variation of Total Phenol and Oleuropein Concentration and Antioxidant Activity of 11 Greek Olive Cultivars (Olea europaea L.)

Petridis, A, Therios, I, Samouris, G. HortScience,  47 (3), 339-342, 2012.

2012 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΖΔΡΑΓΚΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Microbiological parameters of traditional cheese "Ladotyri Mytilinis"

Samouris G., Zdragas A., Ioannidou M., et al. Substainable production of traditional cheeses from local sheep milk in the Balkans. Thessaloniki, 2012.

2012 ΣΩΣΣΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΖΔΡΑΓΚΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Egg quality traits of layers as affected by the in- water supplementation with essential oils of aromatic plants

Marinopoulos G., Dotas V., Sossidou E., Ioannidou M., Samouris G., Zdragas  A., Dotas D., Conventional and Functional poultry nutrition, Alexandria, 26-29 March 2012

2012 ΣΩΣΣΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΖΔΡΑΓΚΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Effect of laying hen dietary supplementation with purslane (portulaca olerecea l.) leaves and stems on egg quality

Dotas V., Sossidou E.,  Marinopoulos G., Samouris G., Zdragas A., Ioannidou M., Dotas D. Conventional and Functional poultry nutrition, Alexandria, 26-29 March 2012

2012 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Effect of water deficit on leaf phenolic composition, gas exchange, oxidative damage and antioxidant activity of four Greek olive (Olea europaea L.) cultivars

A. Petridis, I. Therios, G. Samouris, St. Koundouras, A. Giannakoula. Plant Physiology and Biochemistry, Volume 60, 1-11, 2012.

2012 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Salinity-induced changes in phenolic compounds in leaves and roots of four olive cultivars (Olea europaea L.) and their relationship to antioxidant activity

A. Petridis, I. Therios, G. Samouris, St. Koundouras,  C. Tananaki. Environmental and Experimental Botany, Volume 79, 37-43, 2012.

2011 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Changes in lipid oxidation and fatty acid composition in the meat of milk-fed lambs during refrigerated and frozen storage

G. Samouris, E. Kasapidou, M. Ioannidou, A. Eleftheriadou, Journal of Food Safety and Food Quality Arch Lebensmittelhyg Vol. 62, No 6, 189-224 (2011)

2011 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΖΔΡΑΓΚΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Survival of pathogens in “Graviera Kritis” cheese made with raw and pasteurized milk

Samouris G.,  Zdragas A., Vafeas G.,  Belibasaki S. J. of The Hellenic Veterinary Medical Society 62(3), 2011.

2011 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Αειφόρος Παραγωγή Παραδοσιακών τυριών από γάλα προβάτων αυτόχθονων φυλών, στα Βαλκάνια

Σαμούρης Γ., Kozacisky L. , Fleck Z. et al. Δημοσιεύθηκε στα πρακτικά του 4ου Πανελλήνιου Συνέδριου Τροφίμων, Θεσσαλονίκη 2011.

2010 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Changes in lipid oxidation and fatty acid composition in pork and poultry meat during refrigerated and frozen storage

Eleftheriadou, G. Samouris, M. Ioannidou, E. Kasapidou, Arch Lebensmittelhyg 61, Heft 5, 173-178 (2010)

2010 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Changes in lipid oxidation and fatty acid composition in the meat of milk-fed lambs during at 4ºC and -18ºC

A. Eleftheriadou, G. Samouris, M. Ioannidou, E. Kasapidou, 2nd Hellenic Symposium  on meat, Athens, 24-26 Σεπτεμβρίου 2010

2009 ΖΔΡΑΓΚΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΓΙΑΝΤΖΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ

Isolation of Escherichia coli O157: H7 from raw ewes’ and goats milk in Greece

Zdragas A., Samouris G., Filiousis G.,  Petridou E., Giantzi V. 2009. Archiv fur Lebensmittelhygien 60 ,36-38

2008 ΣΩΣΣΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Antioxidant effect of two cultivated aromatic plants in egg yolk of free-range hens

M. Kosmidou, P. Fortomaris, E. Sossidou, G. Samouris, A. Tserveni-Goussi (2008) World’s Poultry Science Journal, Volume 64, supplement 1:80 In: Book of Proceedings, 1st Mediterranean Summit of WPSA, ISBN 978-960-12-1686-7, Thessaloniki 2008, p.606-609

2007 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Impacts of toxic substances in animals of wild fauna in Northern Greece

V. Antoniou, N.  Zantopoulos, G. Samouris, M. Ioannidou, Journal of  Enviromental  Protection and Ecology 8 (2),  287-291,  (2007)

2007 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Comparison of lead and cadmium concentrations in raw and canned squids

Samouris G., Eleftheriadou , A., Zantopoulos N. and Raikos N. Archiv fur  Lebensmittelhygiene,58, 2007.

2007 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΣΩΣΣΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Lipid oxidation of raw and cooked turkey breast meat during refrigerated storage

Samouris, G, Bampidis, V, Sossidou E, Zantopoulos N. Archiv für Geflügelkunde, 71, 2007.

2007 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Greek Traditional Cheeses

Samouris G. (2007). International Symposium: Historical Cheeses of Countries Around the Archipelago Mediterraneo, 6-8 Δεκεμβρίου 2007, Θεσσαλονίκη.

2005 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Επιπτώσεις των τοξικών ουσιών σε ζώα της άγριας πανίδας στη Βόρεια Ελλάδα

Αντωνίου Β., Ζαντόπουλος Ν., Σαμούρης Γ., Ιωαννίδου Μ. (2005). 2ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Μακεδονίας, 8-12 Οκτωβρίου, Θεσσαλονίκη.

2005 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Impacts of toxic substances in animals of wild fauna in Northern Greece

V. Antoniou, N.  Zantopoulos, G. Samouris, M. Ioannidou, 2d Enviromental Conference of Macedonia, Thessaloniki, Octomber 2005. Proceedings pages 1-6.

2005 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Impacts of toxic substances in goats according to the region

V. Antoniou, N.  Zantopoulos, G. Samouris, M. Ioannidou, 21o  Annual Scientific Conference of Animal Science Review, Veria, Octomber 2005. Proceedings pages 76-77.

2005 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Lead and cadmium concentrations in fresh, frozen and canned squids

Eleftheriadou, A, Samouris, G., Zantopoulos N., Raikos N. Archiv fur Lebensmittelhygiene,56, 38-40, 2005.

2005 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Επιπτώσεις των τοξικών ουσιών στα αιγοπρόβατα ανά γεωγραφική περιοχή

Αντωνίου Β., Ζαντόπουλος Ν., Σαμούρης Γ., Ιωαννίδου Μ. (2005). Επιθεώρηση Ζωοτεχνικής Επιστήμης, 34, 21-28, Δεκέμβριος 2005. Ανακοινώθηκε στο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της ΕΖΕ, Βέροια, Οκτώβριος 2005.

2002 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Lipid peroxidation of fresh unpacked and vacuum-packed beef during storage at 4oC

Samouris, G., Kaniou, I., Zantopoulos N. Archiv für  Lebensmittelhygiene, 53, 41-42, 2002.

2001 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Determination of biogenic amines in fresh unpacked and vacuum-packed beef during storage at 4oC

Kaniou, I., Samouris, G., Mouratidou, T., Eleftheriadou , A., Zantopoulos N. Food Chemistry, 74, 515-519,2001.

1998 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Chloramphenicol residues in albumin and yolk of hen's eggs after experimental administration

Samouris, G., Nathanael, B., Tsoukali – Papadopoulou, H., Mirtsou-Fidani, V. Archiv für  Geflügelkunde, 62, 1-4, 1998

1993 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Determination of Chloramphenicol Residues in Eggs by High Performance Liquid Chromatography (HPLC)

Samouris, G., Nathanael, B., Tsoukali – Papadopoulou, H.,  Papadimitriou, N. Veterinary and Human Toxicology, 35,  406-409, 1993.

1993 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Προσδιορισμός βιογενών αμινών με υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης και ανιχνευτή φθορισμού

Οσανλού - Σαμούρη, Σ., Σαμούρης, Γ., Τσούκαλη - Παπαδοπούλου, Ε., Ναθαναήλ, Β. 8ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο. Θεσσαλονίκη 1993. Πρακτικά Συνεδρίου, σελ. 64-69, 1993.

1989 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Συγκεντρώσεις των στοιχείων Cu, Fe, Zn, Mn σε μίγματα ζωοτροφών βοοειδών που παρασκευάζονται στη Β. Ελλάδα

Ναθαναήλ, Β., Τσούκαλη-Παπαδοπούλου, Ε., Παπαγεωργίου, Α., Αντωνίου, Β., Κανιού-Γρηγοριάδου, Ι., Σαμούρης, Γ. Δελτίο Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας  40,  2, 1989.

1989 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Συγκέντρωση ουρίας σε μίγματα ζωοτροφών βοοειδών που παρασκευάζονται στη Β. Ελλάδα

Ναθαναήλ, Β., Τσούκαλη-Παπαδοπούλου, Ε.,  Παπαγεωργίου, Α.,  Αντωνίου, Β., Κανιού-Γρηγοριάδου, Ι., Σαμούρης, Γ. Δελτίο Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας 40, 3, 1989.

1988 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Aρχές λειτουργίας ενός αντιδραστήρα υπερδιήθησης-εναλλαγής ιόντων. Ιn vitro εφαρμογή αυτού για την παραλαβή του paraquat

Ναθαναήλ, Β., Σαμούρης, Γ. Επιστημονική Επετηρίδα του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ., 171, 1988.

1988 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δοκιμασία τοξικότητας θερμομεταλλικών νερών Ν. Απολλωνίας Θεσσαλονίκης

Φώτης, Γ., Σαμούρης, Γ.,  Παπανικολάου, Ν., Θέμελη, Μ., Μάλλιος, Γ., Ηλιάδης, Σ. 2ο  Συνέδριο για τα Θερμομεταλλικά νερά Θεσσαλονίκη Οκτώβριος 1988. Πρακτικά Συνεδρίου.

1988 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Πρόβλεψη της συγκέντρωσης υδαντοΐνης στον ορό με βάση την εξίσωση Michaellis-Menten

Ναθαναήλ, B., Θεοδωρίδου, Κ., Σαμούρης, Γ. 3ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο. Θεσσαλονίκη 1988. Πρακτικά Συνεδρίου Τόμος Β, σελ. 410-418, 1988.

1986 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Tο πρόβλημα των σουλφοναμιδών και ο χρωματογραφικός τους προσδιορισμός

Τσούκαλη-Παπαδοπούλου, Ε., Κανιού-Γρηγοριάδου, Ι., Σαμούρης, Γ., Αντωνίου, Β. 3ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Φαρμακοχημείας Θεσσαλονίκη 1986.  Πρακτικά σελ.: 204-214, 1986.

Σελίδες